Tuesday, November 25, 2014

Inovasi Dengan Produk Tani

Banana Cheese
INOVASI! Itulah yang perlu dilakukan sama ada oleh petani atau mereka yang menjadikan produk tani sebagai bisnes.
Kalau dahulu pisang hanya boleh dikaitkan dengan pisang goreng, lempeng pisang, cekodok pisang, kek pisang dan sebagainya; kini seorang mahasiswa Universiti Malaysia Terengganu, Mohd Azim Zahari, 21 telah menggabungkan hasil tani tempatan dengan produk yang telah dikenali umum seperti Milo, Oreo dan menjadikan keju (cheese) sebagai antara bahan utama.
Ia dinamakan Banana Chees dan boleh diperolehi di gerai berhadapan Restoran Syed Maju, Taman Paroi Jaya, Seremban.
Saya yang baharu menikmatinya sebentar tadi, mengakui resipi berasaskan pisang ini memang jempolan bak kata Edo, karyawanku dari Lampung, Indonesia.
Apakah rahsia sedapnya banana cheese ini.
"Antaranya pasti tepungnya yang istimewa. Ia produk hasil kami sendiri," kata Rosmaliza Roslan, Pengurus Banana Cheese yang mula diperkenalkan kepada penduduk tempatan sejak April lalu.
Rosmaliza Roslan sedang menyiapkan tempahan
"Kami pilih pisang berangan terbaik. Perisanya boleh pilih sendiri sama ada cheese, Milo, Milo/ cheese, Oreo, peanut butter dan sebagainya.
"Harganya cuma RM4.50 hingga RM5.00 bergantung kepada perisanya," cerita Rosmaliza lagi.
Ia dijual antara jam 1.00 petang hingga 10.00 malam pada hari biasa dan jam 1.00 petang hingga 7.00 malam pada hari Ahad.
Gerai ini boleh dihubungi melalui 017-694 2329 atau 017-654 9631

No comments:

Post a Comment